pochodne
Amad: Cześć może mi ktoś wytlumaczyć dlaczego po policzeniu pochodnej z y=ex(Ax+B)
wychodzi y=ex(Ax+B+A)
a według mnie powinno być y= Aex
28 gru 17:20
:): (f*g)'=f'*g+g*f'
28 gru 17:23
Bogdan:
pochodna iloczynu
y' = ex(Ax + B) + ex*A = ex(Ax + B + A)
28 gru 17:24
:):
+g'*f, sorki
28 gru 17:24
Amad: oki zobilem jak ty ale profesorowi wyszlo cos takiego y=ex(Ax+B+A)
28 gru 17:24
Amad: ok rozumeim
28 gru 17:26
Amad: poprostu to e
x jest pozniej wyciagniete przed nawias
28 gru 17:26
:):
28 gru 17:28
kabo: Hej pomoże ktoś ?

W(x) = x3 +bx2 + cx +6 jest podzielny przez (x−2)(x−3). Wyznacz b i c
28 gru 17:41
:):
w(2)=0
w(3)=0
i prosty układ do rozwiązania
28 gru 17:42
Bogdan:
x1 = 2, x2 = 3, x3 = t
albo korzystając z postaci iloczynowej:
(x − 2)(x − 3)(x − t) = ... = x3 + (−t − 5)x2 + (5t + 6)x − 6t
−6t = 6 ⇒ t = −1
c = 5t + 6 = −5 + 6 = 1
b = −t − 5 = 1 − 5 = −4
28 gru 17:50