Trygonometria
teodor15: Jak to obliczyc nie korzystajac z tablic ani kalkulatora

(tg25 + tg65)*sin 25*sin 65
28 gru 17:10
Bogdan:
| | sinα | |
tgα = |
| , wykonaj zadane mnożenie |
| | cosα | |
28 gru 17:11
:):
tg25=ctg65
sin25=cos65
28 gru 17:12
maciek 19: spróbowałem z waszymi wskazówkami i doszedłem do takiej postaci
| 1 | | sin25*sin65 | | cos65*cos25 | |
| *sin25*sin65 = |
| = |
| = 1 |
| cos65*cos25 | | cos25*cos65 | | cos65*cos25 | |
ale nie wiem czy dobrze.
29 gru 15:30
Bogdan:
| | sin25 | | cos25 | |
(tg25 + ctg25)*sin25*cos25 = |
| *sin25*cos25 + |
| *sin25*cos25 = |
| | cos25 | | sin25 | |
= sin
225 + cos
225 = 1
29 gru 16:14