.
wercia: Oblicz pole koła wpisanego w kwadrat o kolejnych wierzchołkach A=(5,1), B=(7,−3)
28 gru 16:52
J:
2*r = IABI ... i potem P = π*r2 ...
28 gru 16:54
wercia: wyjdzie taki dziwny wynik 2r=√20 ..?
28 gru 16:58
Eta:
Jaki "dziwny" ? √20=√4*5=2√5
2r= 2√5 ⇒ r=........
28 gru 17:01
:): tak, a co w tym dziwnego?
28 gru 17:01
Bogdan:
| | 1 | |
Nie potrzeba wyznaczać r. Pole koła P = |
| πd2, d − średnica koła |
| | 4 | |
| | 1 | |
d2 = |AB|2 = 4 + 16 = 20, P = |
| π*20 = 5π |
| | 4 | |
28 gru 17:09
Eta:
28 gru 17:11
Bogdan:

trochę z nudów bawię w wyszukiwanie alternatywnych rozwiązań
28 gru 17:14