zadanko
Blue: W sześcian wpisano kulę, w którą wpisany jest drugi sześcian. Ile wynosi stosunek objętości
sześcianu większego do objętości sześcianu mniejszego

Mi wyszło 2
√2.
Ile Wam wyszło

28 gru 16:42
Blue: Pytam, bo mam takie problem, że to jest zadanie zamknięte, a nie ma w ogóle takiej odp.
28 gru 16:48
Blue: taki*
28 gru 16:48
J:
tak .. 2
√2...
28 gru 16:52
Blue: Na pewno

Nie mam takiej odpowiedzi .... Czyżby znowu był błąd? Coś dziwne mi się to
wydaje...
28 gru 16:53
J:
| | (2R)3 | |
S = |
| *(√2)3 = (√2)3 = 2√2 |
| | (2R)3) | |
28 gru 16:58
J:
źle ... 2R − krawedz sześcianu ... potem 2R = a
√3 , gdzie a − krawędź mniejszego....
28 gru 17:01
J:
wynik powinien wyjśc: S = (√3)3
28 gru 17:02
Blue: Dlaczego źle

Skąd Ty wziąłeś
√3
28 gru 17:02
28 gru 17:09
megakorki.pl: Z moich obliczeń wynika, że wynik 2
√2 jest dobry,
Objętość dużego sześcianu wynosi 8R
3, a małego sześcianu 2
√2R
3
Teraz robimy stosunek objętości większego sześcianu do mniejszego i wychodzi wynik 2
√2
pozdrowienia od megakorki.pl

mam nadzieję, że pomogłam
28 gru 17:14
J:
żle liczycie bok mniejszego sześcianu: 2R = d ( przekatna mniejszego sześcianu )
28 gru 17:16
:):
ale średnica kuli opisanej na sześcianie to jego przekątna, czyżbym źle widziała?
28 gru 17:16
Blue: J

Już rozumiem, bo 2R to jest przekątna sześcianu, a nie podstawy

No tak

Dzięki
28 gru 17:18
:): tośmy sie wreszcie dogadali
28 gru 17:20
Blue:
28 gru 17:27
:):):
Świetne określenie ( megamatematyczne) : "teraz robimy stosunek"
28 gru 17:29
Mila:
Wynik tego (megamatematycznego) stosunku:
3√3.
28 gru 18:28
Eta:
Witaj
Mila 
( właśnie pękam ze śmiechu)
Jak minęły święta?
28 gru 18:29
Mila:
Święta minęły szybko i miło. Pozdrowienia

.
28 gru 18:39