zadanie
Blue: Przekrój ostrosłupa prawidłowego czworokątnego płaszczyzną przechodzącą przez jego wierzchołek
i przekątną podstawy jest trójkątem równobocznym o polu równym 9√3. Objętość tego ostrosłupa
jest równa:
A.36√3
B.72√3
C.18√3
D.54√3
Mi wyszło C, ale w odpowiedziach mam A, więc już nie wiem..........
28 gru 16:26
:):
a=6, H=3√3
28 gru 16:28
Blue: a skąd Ty wzięłaś to a=6? Czy krawędź podstawy nie będzie wynosić 3
√2
28 gru 16:30
J:
mnie też wyszło C ...
28 gru 16:30
J:
krawędź podstawy a = 6 ...
28 gru 16:31
Blue: ale ja mówię o krawędzi podstawy ostrosłupa
28 gru 16:31
J:
sorry ... krawędź a = 3
√2 ...
28 gru 16:32
Blue: Czyli na pewno jest błąd w odpowiedziach , tak?
28 gru 16:33
J:
tak .. krawędź podstawy : a = 3√2
28 gru 16:33
28 gru 16:33
:): fakt, sorki, a to przekatna, krawędź 3√2
zatem błąd w odp
28 gru 16:34
J:
| | 1 | | 6√3 | |
V = |
| (3√2)2* |
| = 18√3 |
| | 3 | | 2 | |
28 gru 16:35
Blue: Dzięki
28 gru 16:39
Bogdan:

Można i tak zobaczyć ten ostrosłup:
Tu są dwa ostrosłupy ABCD i ABCE o wspólnej podstawie ABC, wysokość każdego z nich
jest równa a.
a*a
√3 = 9
√3 ⇒ a = 3
28 gru 17:01