wielomiany
tyu:
cześć wszystkim
mam pytanie do tego zadania
Zbiór rozwiązań równania x3+bx2+bx+1=0 jest dwuelementowy. Znajdź ten wzór.
Czy chodzi o to, że pierwiastków może być kilka np. x∊{1,1,2,2} ale kilka pierwiastków może być
podwójnych, więc zbiór i tak będzie dwuelementowy? Czy muszą tu być tylko dwa pierwiastki
28 gru 15:54
niechciany: Gdzie w zadaniu masz napisane, że pierwiastki musza być liczbami wymiernymi ?
x3 + bx2 + bx + 1 = 0
(x3 + 1) + (bx2 + bx) = 0
28 gru 16:08
:): wielomian jest stopnia 3, więc może mieć conajwyżej 3 pierwiastki, jeden może być dwukrotny
28 gru 16:09
pigor: ..., zbiór rozwiązań równania x
3+bx
2+bx+1=0
jest dwuelementowy. Znajdź ten
zbiór.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x3+bx2+bx+1=0 ⇔ x
3+1+bx
2+bx=0 ⇔ (x+1)(x
2+x+1)+bx(x+1)=0 ⇔
⇔ (x+1)(x
2+x+bx+1)=0 ⇒ (*)
x=−1 i (**) x
2+(1+b)x+1=0 i Δ=
(1+b)2−4=0 ⇒
⇒ (1+b)
2=4 ⇔ |1+b|=2 ⇔ 1+b= −2 v 1+b=2 ⇔
b= −3 v b=1 , wtedy
równanie (**) przyjmie postać x
2−2x+1=0 v x
2+2x+1=0 ⇔
⇔ (x−1)
2=0 v (x+1)
2=0 ⇔
x= −1 v x=1, stąd i z (*)
x∊{1,−1} . ...
28 gru 16:19
pigor: ..., przepraszam ; w 4−tej linijce w środku zamiast
spójnika ... i (**) ... ; powinien być ... v (**)... , v − symbol lub
28 gru 16:26
tyu: dziękuje za odpowiedzi. Nie było mnie przez jakiś czas.
@niechciany − nigdzie nie mam napisane, że pierwiastki mają być wymierne, dlatego
napisałem "np."
zaraz przeanalizuje Wasze odpowiedzi.
28 gru 16:38