matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany
Daniel:
7. Wielomiany W(x) = (x
2
−a)
2
V(x)= x
2
(x
2
+2)+1 są równe. Wyznacz współczynnik a.
19 lis 18:58
Nestor:
W(x)= x
4
−2ax
2
+a
2
V(x) = x
4
+2x
2
+1 to: −2a = 2 => a= −1 i a
2
= 1 => a= 1 v a= −1 odp: a= −1
19 lis 19:02