rozwiąż równanie
mat: ( √5+2* √5 ) x + ( √5 − 2*√5 )x=10
Już na pierwszy rzut oka widzę, że x ma być 2, ale nie wiem, jak formalnie do tego dojść .
Ma ktoś może jakiś pomysł?
pod pierwiastkami można znaleźć wzór skróconego mnożenia. Przekształciłem i doszedłem do
czegoś takiego:
( √3 + √2 )x + ( √3 − √2 )x=10
tylko nie wiem jak dalej to poprowadzić. zauważenie że jest to spełnione dla x=2 nie załatwia
sprawy, bo wtedy trzeba by jeszcze udowodnić, że nie ma żadnego innego rozwiązania.
28 gru 15:48
niechciany: Pod pierwiastkiem można znaleźć wzór skróconego mnożenia ? Ciekawe ...
28 gru 15:52
mat: aaa...sorry
28 gru 15:53
mat: zamiast √5 ma być √6
28 gru 15:53
mat: teraz się zgadza
28 gru 15:53
niechciany: | | 1 | |
(√3 − √2)x = |
| |
| | (√3 + √2)x | |
Następnie podstawiając t = (
√3 +
√2)
x sprowadzasz równanie do równania wymiernego.
28 gru 15:57
mat: dzięki
28 gru 16:09
mat: tylko... skąd jest to :
( √3 −√2 )x = 1/( √3 + √2)x
28 gru 16:17
niechciany: z doświadczenia ?
28 gru 16:22
mat: ok...
28 gru 16:26
zombi: | 1 | | 1 | | √3−√2 | | √3−√2 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| √3+√2 | | √3+√2 | | √3−√2 | | 1 | |
28 gru 16:30