Równania kwadratowe z parametrem
Loogen: Dla jakich wartości parametru m różne rozwiązania x1,x2 równania −4x2+(m+1)x−4=0 spełniają
warunek 4|x1+x2|+m=x1x2+16
Wiem, ze Δ>0 jednak proszę o pomoc z drugim warunkiem. Wiem że |x1+x2| = √(x1+x2)2−2x1x2
Chyba o to chodzi i teraz jakby ktoś rozpisał ten warunek
28 gru 15:39
J:
| | −b | | m+1 | |
I x1 + x2 I = I |
| I = I |
| I |
| | a | | 4 | |
28 gru 15:45
Karoo: Musisz skorzystać ze wzorów viete
28 gru 15:53
J:
@Karoo ... a co to jest powyżej ...?
28 gru 15:55
Megakorki: 4|−b/a|+m=c/a+16
28 gru 15:55