zadanie z ciągów na poziomie matury rozszerzonej
Michał: Witam,
Mam problem z zadaniem. Umiem je rozwiązać, tak jakby chciał tego podręcznik, ale rozważam, czy
to rozwiązanie jest poprawne. Oto jego treść:
Oblicz f(k), gdzie k jest najmniejszą liczbą całkowitą dodatnią należącą do dziedziny funkcji:
| | 4 | | 16 | |
f(x)=1+ |
| + |
| +.... |
| | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
Podręcznik wymaga, aby wyznaczyć g znając warunek |q|<1, ale tu nasuwa mi się pytanie. Przecież
możemy to potraktować jako zwykłą sumę i wtedy funkcja ma wartości dla xεR\{1} i przyjmuje
wartości dla |q|>1 +
∞ , a najmniejszą liczbą całkowitą dodatnią należącą do dziedziny będzie 2
i wtedy f(k)=+
∞ .
Dobrze myślę, czy źle? Jeśli źle to proszę o wytłumaczenie dlaczego. Z góry dziękuję i
pozdrawiam!
28 gru 15:38
Karoo: Jest to suma nieskończonego ciagu geometrycznego wiec przyjęcie q większe od 1 jest
niedopuszczalne, bo granica ciagu w nieskończoności będzie funkcji a/nieskończoność jest 0,
czyli granica w nieskończoności wynosi 1 plus 0 czyli 1
28 gru 15:51
J:
Autor ma rację ... k = 2 i szereg jest rozbieżny ...
28 gru 16:02
Michał: Ale który autor? Ja, czy autor zadania?

Wydaje mi się, że mój to myślenia jest poprawny,
jednak inna odpowiedź w zbiorze mnie trochę dezorientuje, chociaż wiem, że zadania maturalne
czasem wymagają od nas upłycenia swojego myślenia.
28 gru 16:16
J:
miałem na myśli Ciebie ....
28 gru 16:17
Michał: dobra, dziękuję bardzo.
28 gru 16:40