Korzystając z reguły deL Hospitala oblicz
majlo93: Korzystając z reguły deL Hospitala oblicz
lim x−>0 (cosx)1/x
28 gru 15:05
J:
f(x) = e1/x*ln(cosx) ... i teraz liczysz granicę wykładnika stosując regułę ...
28 gru 15:20
hehehe: hehehe smieszne nazwisko mial ten hospital heheheh ∑
28 gru 15:22
pigor: ...,
lim
x→0 (cosx)
1x = lim
x→0 e
ln(cosx) 1x =
= lim
x→0 e
1xln(cosx) = lim
x→0 e
f(x), gdzie
| | ln(cosx) | | (ln(cosx))' | | 1cosx*(cosx)' | |
f(x)= |
| = H = |
| = |
| = |
| | x | | (x)' | | 1 | |
| | −sinx | |
= |
| = −tgx , a ponieważ |
| | cosx | |
lim
x→0− e
−tgx= e
+0= 1 i lim
x→0+ e
−tgx= e
−0= 1,
to lim
x→0 (cosx)
1x=
1 − szukana granica . ...
28 gru 15:29