Funkcje trygonometryczne
Tomek: Oblicz sinα+sin3α
Zastanawiam sie, czy obliczyc to wzorem: sin2α=2sinαcosα
Moj drugi pomysl to sin(α+3α)
Wychodza mi dlugie rozwiazania, ale nie sa zbyt podobne do rzadnej z tych odpowiedzi
Opowiedzi:
a) sin4α
b) 2sin4α
c) 2sin2αcosα
d) 2sinαcos2α
28 gru 15:02
Saizou :
a znasz wzor na sinx+siny
28 gru 15:05
Tomek: No tak sinacosb+sinbcosa
28 gru 15:06
Tomek: I to wychodzi sinacos3a+sin3acosa
28 gru 15:07
Tomek: I nie wiem co dalej, bo nie nie wylaczec przed nawias
28 gru 15:10
Saizou : to nie ten wzór
| | x+y | | x−y | |
sinx+siny=2sin |
| cos |
| , zatem |
| | 2 | | 2 | |
| | x+3x | | x−3x | |
sinx+sin3x=2sin |
| cos |
| =2sin2xcos(−x)=2sin2xcosx |
| | 2 | | 2 | |
28 gru 15:12
Tomek: Aaaaaa, czyli sin(a+b) to nie jest to samo co sina + sinb
Dzieki stary
28 gru 15:15