kombinatoryka
ewelina: Rozważmy zbiór wszystkich czteroelementowych podzbiorów wierzchołków pewnego prostopadłościanu.
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania takiego podzbioru, który wyznacza prostokąt?
pomocy
28 gru 14:01
Pomocny matematyk: Wybieramy 4 elementy z 8 elementowego zbioru.
| | | | 8! | |
Może to zrobić na | = |
| = 70 sposobów. |
| | | (8−4)!*4! | |
Teraz wybieramy 4 takie elementy, które wyznaczają prostokąt.
Jest ich tyle, ile równoległych płaszczyzn możemy poprowadzić przez prostopadłościan, tak aby
każda płaszczyzna przechodziła przez dokładnie 4 wierzchołki.
Takich płaszczyzn jest 12.
Zatem nasze prawdopodobieństwo wynosi 12/70 = 6/35.
Myślę, że dobrze.
28 gru 15:10
Janek191:
| | | | 8 ! | | 5*6*7*8 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 70 |
| | | 4 ! * 4 ! | | 1*2*3*4 | |
I A I = 12
28 gru 15:10
Pomocny matematyk: Tak właśnie kolega Janek rozpisał to o czym powiedziałem
28 gru 15:16
ewelina: oo. dziekuje bardzo ^^
28 gru 15:37