całka
asd: Witam, mam do policzenia całkę niewłaściwą 1 rodzaju:
0
∫exdx
−∞
liczę granicę limα−>−∞ (1−eα) i niestety wychodzi mi całka rozbieżna, a w odpowiedzi jest
1.
28 gru 13:50
J:
limx→−∞ (1 − ex) = 1 − 0 = 1 ...
28 gru 13:53
asd: Nie wiem skąd to 0
28 gru 13:54
asd: Wydawało mi się, ze liczba do potęgi nieskończoność daje nieskończoność
28 gru 13:55
28 gru 13:56
asd: | | 1 | |
Chyba, że |
| dobrze myślę ? |
| | e∞ | |
28 gru 13:56
asd: aha ok
28 gru 13:56
daras: zobacz do czego dąży w lewo ex
28 gru 13:57
asd: | | 1 | |
−∞ dlatego możemy to zapisać w takiej postaci, |
| o to chodziło ? |
| | e∞ | |
28 gru 14:00
J:
napisał Ci daras ... popatrz na wykres y = ex ... co się dzieje.gdy x → − ∞
28 gru 14:02
asd: No generalnie dąży do 0
28 gru 14:06
J:
no właśnie...
28 gru 14:07
asd: Dzięki, z wykresu łatwiej, ale w sposób, który zapisałem jest ok ?
28 gru 14:08