trugonometria
madzik: Rozwiąż równanie sinx+sin5x=cos2x
28 gru 13:03
J:
skorzystaj ze wzoru na sumę sinusów ...
28 gru 13:13
madzik: 2sin3xcos(−2x)=cos2x
i teraz jak podziałać?
28 gru 13:38
J:
cos(−2x) = cos2x .... ponadto w podanym przedziale cos2x ≠ 0 ,
więc możesz obustronnie podzielić przez cos2x ....
28 gru 13:40
madzik: Sama się już pogubiłam...
2sin3x=0 /:2
sin3x=0
3x=kπ
Ale to nie wychodzi znowu....
28 gru 14:51
J:
2sin3x = 1 ...
28 gru 14:52
madzik: Ahhh, no oki
czyli
t=3x
2sint=1
| | π | | 5π | |
3x= |
| +2kπ ⋁ 3x= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
w podanym przedziale znajduja sie:
| | π | |
A w odpowiedziach mam jeszcze |
| |
| | 4 | |
Skad ten wynik?
28 gru 15:29
J:
mój bład... w podanym przedziale cos2x może być równy 0 ,
zatem nie możemy podzielić przez cos2x ....
⇔ 2sin3xcos2x − cos2x = 0 ⇔ cos2x(2sin3x−1) = 0
... i teraz rozwiązuj...
28 gru 15:40
madzik: oki, już zrobiłam, dziekuje
28 gru 21:06