Styczna do okregu
brrr: Z punktu A= (6, 0) poprowadzono styczne do okręgu x2+y2−4y=0
Oblicz pole figury ograniczonej tymi prostymi i osiami układu współrzędnych.
28 gru 12:43
J:
Proste przechodzące przez punkt (6,0) mają równanie: y = m(x − 6)
podstaw do równania okręgu i nałóż warunek , aby równanie kwadratowe miało jeden pierwiastek
po wyznaczeniu prostych ( jedna to oś OX ), wyznacz punkt przecięcia drugiej prostej z osią OY
potem obliczysz pole otrzymanego trókąta
28 gru 13:01
brrr: wiem, wiem już zrobiłam, ale dzięki
28 gru 13:03