Prawdopodobieństwo całkowite
aaa: Witam,
proszę o pomoc w zadaniu:
W dwóch pojemnikach zgromadzono losy. W pierwszym znajduje się 7 losów wygrywających i 5
pustych, a w drugim 5 wygrywających i 7 pustych. Przeniesiono jeden los z pojemnika 1 do 2 z
którego następnie wyciągnięto jeden los. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że będzie to los
wygrywający.
Proszę o dokładne rozpisanie zadania bo nie rozumiem tego kompletnie
28 gru 12:38
Janek191:
H
1 − zdarzenie losowe : " przeniesiono los wygrywający do II pojemnika"
H
2 − zdarzenie losowe : " przeniesiono los pusty do II pojemnika "
Mamy
A − zdarzenie losowe : " wylosowano los wygrywający z II pojemnika "
Prawdopodobieństwa warunkowe
więc na podstawie wzoru na prawdopodobieństwo całkowite mamy
P( A) = P( A\ H
1)*P(H
1) + P( A\ H
2)*P( H
2) =
| | 6 | | 7 | | 5 | | 5 | | 42 | | 25 | | 67 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 13 | | 12 | | 13 | | 12 | | 156 | | 156 | | 156 | |
28 gru 15:27
Janek191:
H
1 − zdarzenie losowe : " przeniesiono los wygrywający do II pojemnika"
H
2 − zdarzenie losowe : " przeniesiono los pusty do II pojemnika "
Mamy
A − zdarzenie losowe : " wylosowano los wygrywający z II pojemnika "
Prawdopodobieństwa warunkowe
więc na podstawie wzoru na prawdopodobieństwo całkowite mamy
P( A) = P( A\ H
1)*P(H
1) + P( A\ H
2)*P( H
2) =
| | 6 | | 7 | | 5 | | 5 | | 42 | | 25 | | 67 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 13 | | 12 | | 13 | | 12 | | 156 | | 156 | | 156 | |
28 gru 15:27