logarytmy
reyg: parametr dla którego równanie ma dodatni pierwiastek:
na początku dziedzina jednego i drugiego
x>−4, m≠−1
później rysuję obydwa wykresy
problem jest tu, że w odpowiedziach jest bardzo wąski przedział od −1 do − minus jakiegoś
ułamka (odpowiedzi mam na zdjeciu slabej jakosci

) a ja bym dał tutaj przedział (−1,
∞) i nie
wiem gdzie błąd. mógłby ktoś?
28 gru 12:30
reyg: | | 1 | |
logarytm o podstawie |
| , tak niewyraźnie wyszło  |
| | 2 | |
28 gru 12:30
Saizou :
zadaj sobie pytanie pomocnicze
kiedy log
1/2x=t ma rozwiązanie dodatnie
28 gru 12:39
pigor: ..., znajdź te wartości parametru m dla których
równanie log
12 (x+4)=
mm+1 ma dodatni pierwiastek
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to patrz i szukaj sobie swojego błędu, porównując z tym :
log12 (x+4)= mm+1 i m+1≠0 i x+4 >0 i
x >0 ⇔
⇔ x+4= 2
−mm+1 i (*)
m≠−1 i x>−4 i x >0 ⇒ x= 2
−mm+1−4 i x >0 ⇔
⇔ 2
−mm+1−4 >0 ⇔ 2
−mm+1 >2
2 ⇔
−mm+1 >2 /* −(m+1)
2 ⇔
⇔ m(m+1)+2(m+1)
2< 0 ⇔ (m+1)(m+2m+2)< 0 ⇔ (m+1)(3m+2)< 0 /:3 ⇔
⇔ (m+1)(m+
23)< 0, stąd i z (*) ⇔
−1< m<−23 ⇔
m∊(−1; 23)...
28 gru 13:35
reyg: dziękuję

algebraicznie to teraz widzę. ale graficznie to ciężko chyba
28 gru 18:52