cyfra jedności
Ewelina: proszę o pomoc w zadaniu:
1.znajdź cyfrę jedności liczby 20122012.
27 gru 23:11
Eta:
21= 2
22= 4
23= 8
24=16
:
:
i tak co 4 takie sekwencje , to 2012:4= 503 takich sekwencji
zatem cyfrą jedności liczby 20122012 jest 6
27 gru 23:16
Ewelina: dlaczego akurat 6?
czy jeśli bd liczba 3
2012 to też obliczam to w taki sposób?
27 gru 23:34
Ajtek:
Tak, szukasz zależności cyfry jedności, w zależności od potęgi. Te cyfry się powtarzają.
Witaj
Eta
27 gru 23:37
Eta:
3
2012
3
1= 3
3
2= 9
3
3= 27
3
4= 81
3
5= 243
3
6= 729
3
7=2187
3
8=6561
;
;
2012:4= 503 to ostatnią cyfrą takiej liczby jest
1
Witaj
Ajtek
27 gru 23:49
Ewelina: już rozumiem ; ) thx.
27 gru 23:52
Eta:
Na zdrowie ....
28 gru 00:05
Saizou :
albo rozwiązać kongruencję
20122012≡x mod10 gdzie x∊[0,9]
28 gru 09:40