zadanie z geometrii
gonia: w koło o obwodzie 28 πcm wpisano kwadrat i na tym kole opisano kwadrat. O ile cm² pole koła
różni się od pól tych kwadratów?
mam tylko odpowiedzi do zadań a potrzebuje pełnego rozwiązania tylko bez pierwiastków bo tego
jeszcze nie mieliśmy
pole koła od wpisanego kwadratu (196pi−392)cm2 =223,44cm2
a od opisanego (784−196pi)cm2=168,56cm2
19 lis 18:57
Godzio:
2πr=28π
r=14
P
O=πr
2=196π
P
▭b=b
2 2r=b
P=4r
2=4*196=784
| | 1 | |
Pa=a2 |
| a√2=r a=r√2 (d=a√2 − przekątna kwadratu)
|
| | 2 | |
P
a=r
2*2=392
dalej już wiesz
19 lis 19:17
Godzio: sprobuje rysunek bo coś nie chciał się załadować
19 lis 19:23
Godzio: wiesz co przypomnij później to ci go narysuje jeśli chcesz bo teraz to nie idzie żeby się
załadował
19 lis 19:26
gonia: dzieki ale czy nalezy podstawiac pierwiastek ja jeszcze tego nie miałam
19 lis 20:09
gonia: dzieki ale czy nalezy podstawiac pierwiastek ja jeszcze tego nie miałam
19 lis 20:09
Godzio: nie ma chyba innej możliwości żeby nie podstawić pierwiastka
P=b2 to pole kwadratu opisanego
P=a2 wpisanego
19 lis 20:26
gonia: dzięki
19 lis 20:41
gonia: dzięki
19 lis 20:41