| 1 | 1 | ||
+ | ≥a | ||
| x | y |
| a | a | |||
Łatwo zauważyć, że xy=x(a−x) ≤ | (a− | ) ← wierzchołek paraboli leży pośrodku jej | ||
| 2 | 2 |
| a | a | a2 | ||||
czyli xy ≤ | (a− | ) = | <1 ← założenie dot. a∊(0,2) | |||
| 2 | 2 | 4 |
| 1 | ||
Stąd | >1 (*) | |
| xy |
| 1 | 1 | x+y | 1 | ||||
+ | = | = (x+y) | > z nierówności (*) > x+y | ||||
| x | y | xy | xy |
PS> Pokazałem nawet więcej: nierówność jest ostra.
| y+x | ||
≥ a | ||
| xy |
| a | ||
≥ a, | ||
| xy |
| 1 | ||
≥ 1, | ||
| xy |
| a | ||
a funkcja f(x) = −x(x−a) osiąga maksimum dla x = | i maksimum to jest równe | |
| 2 |
| a | a | a | a2 | |||||
f( | ) = − | ( | − a) = | . | ||||
| 2 | 2 | 2 | 4 |
| a2 | ||
Oznacza to, że największa wartość lewej strony (1) jest równa | , czyli nierówność (1) | |
| 4 |
| 1 | 1 | |||
+ | > a. | |||
| x | y |