Oblicz
Smog: Proszę o pomoc w rozwiązaniu. Z góry Serdecznie Dziękuje
1 Sprawdź czy nieskończony ciąg ( an ), jest monotoniczny, jeśli:
a) an = (−1) 2n+1
b) an = (n+4)2
2 Dany jest ciąg arytmetyczny ( an ) określany wzorem rekurencyjnym
a1=−7
an=an−1=3 ( te dwa ciągi sa połączone z przodu nawiasem)
a) Wyznacz siódmy wyraz tego ciągu
b) Czy jest to ciąg malejący, rosnący czy stały ?
3) Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego, którego a13 = 0 , a29 = 8
4) Wyznacz ogólny wyraz ciągu geometrycznego ( an) , wiedząc, że a5 =−1 , a8
=−827 . Zbadaj monotoniczność tego ciągu.
5) Określ stopień jednomianu :
a) f(x) = √3 (x4) 3 × x7
b) g(x) = 0,2 × xn
6) Wyznacz W(x) + P(x), W(x) − P(x) oraz W(x) × P(x), jeśli:
a) W(x) = 3 x5 − 4 x3+5 , P(x)=−7
b) W(x) = − x4 − 2 x3 , P(x) = x3 −4x
7) Które z liczb należących do zbioru {−4, −√2 , −1, 1, √2 , 3 } są pierwiastkami wielomianu
W(x) = x4 − 3 x2 + 22
8) Sprawdź, czy funkcje określone wzorami są funkcjami homograficznymi :
a) F(x) = 4x+8x+2
b) G(x) = 3x−62
9) Narysuj wykres funkcji
a) y= 3 x2
b) y= −13 x2
c) y= x2 − 3x+4
10) Rozwiąż równanie:
a) 3x4 + 3x2 − 6 = 0
b) x2 − 3x − 7 = 0
c) x2 − 11x+28 = 0
Bardzo Was proszę o Pomoc. Jest mi to Bardzo potrzebne.
27 gru 22:33
Eta: Jakby było tych zadań 50 , to tak
27 gru 22:35
Smog: Yhm, Czyli za mało mi zadają heh
Potrzebne mi jest to na prace semestralna a nie mogę sobie z tym poradzić
27 gru 22:54
Mila:
Rozwiązuj po kolei, będziemy podpowiadać, wyjaśniac.
27 gru 23:23
Eta:
10/ a) 3x
4+3x
2−6=0 /;3
x
4+x
2−6=0 ⇒ (x
2+3)(x
2−2)=0 ⇒ (x
2+3)(x−
√2)(x+
√2)=0 ⇒ x=
√2 v x= −
√2
b) x
2−3x−7=0 , Δ= 9+28= 34 ,
√Δ=
√34
c) x
2−11x+28=0 ⇒ (x−7)(x−4)=0 ⇒ x=7 v x= 4
27 gru 23:39
Eta:
7/ W(x)= x4−3x2+2=(x2−1)(x2−2)= (x−1)(x+1)(x−√2)(x+√2)
Pierwiastkami rzeczywistymi tego wielomianu są : x={−1, 1, −√2, √2}
27 gru 23:45
Smog: Bardzo Pani dziękuje za rozwiązanie.
Byłem przekonany że w 10 wszystkie 3 trzeba rozwiązać przy pomocy funkcji kwadratowej, i bym
się pomylił
27 gru 23:46
Ajtek:
Smog bo trzeba

.
27 gru 23:48
Eta:
27 gru 23:51
Eta:
27 gru 23:53
Eta:
27 gru 23:55
Smog: Bardzo Wam Dziękuje
27 gru 23:56
Eta:

9c) y=x
2−3x+4 , a=1, b= −3 , c=4 , Δ= 9−16= −7
| | −b | | 3 | | 1 | | −Δ | | 7 | | 3 | |
xW= |
| = |
| =1 |
| , yW= |
| = |
| =1 |
| |
| | 2a | | 2 | | 2 | | 4a | | 4 | | 4 | |
do wykresu należą punkty : A(3,4) , B(0,4)
28 gru 00:02
Smog: Dziękuje Pani Bardzo. Sam bym sobie z tym nie poradził.
28 gru 00:06
Mila:
1)Sprawdź czy nieskończony ciąg ( an ), jest monotoniczny, jeśli:
a)
an=(−1)2n+1
2n+1− liczba naturalna nieparzysta , n∊N+
Zatem (−1)2n+1=−1 dla każdego n∊N+⇔jest to ciąg stały.
Przykłady kilku wyrazów:
a1=(−1)2*1+1=(−1)3=−1
a2=(−1)2*2+1=(−1)6=(−1)
O ile dobrze odczytałam zapis ciągu.
28 gru 00:09
Mila:
Lapsus:
(−1)5=(−1)
28 gru 00:10
Eta:
8/ dla x≠ −2
| | 4x+8 | | 4(x+2) | |
f(x)= |
| = |
| = 4 −−− funkcja stała( nie jest homograficzną) |
| | x+2 | | x+2 | |
| | 3x−6 | | 3 | |
g(x)= |
| = |
| x−3 −−−− funkcja liniowa( też nie jest homograficzną) |
| | 2 | | 2 | |
28 gru 00:10
Eta:
5/a f(x)= √3*x12*x7= √3x19 −−− jest st.19
b) g(x)=0,2xn −−− jest st. n
28 gru 00:14
28 gru 00:16
Mila:
1)
b)
an = (n+4)2
an+1=(n+1+4)2=(n+5)2
Badamy znak różnicy :
an+1−an=(n+5)2−(n+4)2 =n2+10n+25−(n2+8n+16)=
=n2+10n+25−n2−8n−16=2n+9>0 dla n∊N+⇔ciąg jest monotoniczny − ciąg rosnący.
II sposób
Możesz to zbadać rysując wykres funkcji kwadratowej:
f(x)=(x+4)2
Dla x≥−4 funkcja rosnąca, zatem dla x∊N+funkcja rosnąca⇔ciąg jest rosnący.
28 gru 00:17
Smog: Bardzo Panią Dziekuje. Ratujecie mi życie
28 gru 00:18
Mila:
Paniom. ( Będzie jeden błąd mniej z j. polskiego)
28 gru 00:19
Smog: Ups Sorki. To pewnie z pośpiechu, jestem troszkę zdenerwowany.
Tak czy siak Panią czy Paniom i tak Baaardzo Dziękuje.
28 gru 00:22
Eta:
3/ W ciągu arytmetycznym
a
13=0 , a
29=8
to
| | a29−a13 | | 8 | | 1 | |
r= |
| = |
| = |
| |
| | 29−13 | | 16 | | 2 | |
a
1= a
13−12r= 0−6= −6
28 gru 00:23
Mila:
Dobranoc.
28 gru 00:30
Smog: Dobranoc. Jeszcze raz bardzo dziekuje
28 gru 00:31
Eta:
Dobrej nocki
28 gru 00:37
Smog: Mam nadzieję. Muszę się z tą nieszczęsną matma uporać
28 gru 00:37
Lukas:
Eta się jednak skusiła

słaba wola
28 gru 01:14
Smog: Nie słaba wola, tylko Dobre Serce
28 gru 01:15
Lukas:
Czasami za dobre
28 gru 01:16
Smog: Dobrze że tym razem było "...za dobre" bo bym poległ. Ale tak to jest jak kto ma czache nie
przystosowana to cyferek
28 gru 01:20
Eta:
2/ { a1=7
{ an=an−1+3
a2= a1+3= 7+3=10
a3= a2+3= 10+3=13 to r= 3 i a1=7
a7=a1+6r= 7+18=25
ciąg {an} : 7,10,13,16,.... jest rosnący
28 gru 03:20
Smog: Bardzo dziękuje Pani za kolejne rozwiązanie

Życzę Miłego Dnia
28 gru 14:54