| |||||||||||
lim x−>0− | |||||||||||
| ctgx |
| e∞ | ||
Wychodzi mi [ | czyli obliczam pochodne, mam: | |
| −∞ |
| 1 | 2 | |||
licznik: e( | *− | |||
| x2 | x3 |
| 1 | ∞*0 | |||
mianownik: | , czyli mam | ... Nie wiem co dalej, jak z tego ma wyjść −∞? | ||
| sin2x | ∞ |
| e1/x2 |
| ||||||||||||
limx−>0− | =H limx−>0− | = | |||||||||||
| ctgx |
|
| 2 | ||
= limx−>0− e1/x2 * | * sin2x = | |
| x3 |
| 2 | sin2x | |||
= = limx−>0− e1/x2 * | * | * x2 = | ||
| x3 | x2 |
| 2 | sinx | |||
= limx−>0− e1/x2 * | * ( | )2 = [∞ * (−∞) * 12] = −∞ | ||
| x | x |