graniastosłupy
xyz: Narysuj siatkę graniastosłupa prawidłowego czworokątnego , którego pole powierzchni bocznej
jest równe połowie pola powierzchni całkowitej , a krawędź boczna ma długość 3 cm.
Czy to może być sześcian? Czy muszę to ustalić najpierw ?
27 gru 22:01
:):
4aH=1/2(2a2+4aH)
a=3cm
musisz ustalić H
27 gru 22:06
xyz: no to mam tak

a w odpowiedziach jest, ze ma wyjść 27(2+
√3) Dlaczego tak?
27 gru 22:11
xyz: pole całkowite
27 gru 22:15
:): a na pewno czworokatny? bo ten √3 mi jakos do niego nie pasuje
27 gru 22:23
Mila:
Myślę,że pokręciłeś z treścia.
Piszesz, że coś jest w odpowiedzi, a w treści nie widzę polecenia, aby cokolwiek obliczyć.
27 gru 22:26
xyz: tak na pewno prawidłowy czworokątny

i właśnie ja też nie wiem skąd w czworokątnym się wzięło
√3
27 gru 22:30
xyz: myślę, że w odpowiedziach są pokręcone odpowiedzi do tego zadania

bo wcześniej jest
graniastosłup prawidłowy sześciokątny i myślę, że to do tego ma być ta od a nie do tego co ja
napisałam tutaj

Dzięki za pomoc

h=1,5cm tyle mi wyszło
27 gru 22:32