rachunek rózniczkowy
madzik: Wyznacz liczbę k+1 , dla której zachodzi równość:
| | kn2−2 | |
lim |
| =−∞ |
| | (9k2−1)n2−n | |
n→
∞
według mnie
9k
2−1=0
czyli k=−1/3 lub k=1/3 nie spełnia war. zad.
−1/3+1=2/3
w odpowiedziach mam 1/3
co tu robie zle?
27 gru 21:46
asdf: eee? jak może zachodzić równość z nieskończonością?
27 gru 21:50
madzik: Hmm, takie dokładnie polecenie jest w zbiorze zadań
27 gru 22:16
Ajtek: Zauważ, że:
granica ma być −
∞, zatem warunki konieczne:
9k
2−1=0 (mianownik wtedy ujemny) i k>0 (licznik dodatni)
Cześć
asdf 
.
27 gru 22:20
Gray: Zwracam uwagę, że w mianowniku jest jeszcze "−n".
27 gru 22:22
Ajtek:
Widzę Gray, jeżeli n→∞ i 9k2−1=0 to mianownik ujemny.
27 gru 22:24
madzik: Dobra, dzięki, już wiem
27 gru 22:34