27 gru 21:32
Dziadek Mróz:
Ze wzoru powyżej:
27 gru 21:33
Lukas:
Dzięki dziadek, wracam do programowania
27 gru 21:41
Lukas:
Jeszcze jedna pochodna
f(x)=(cosx)
sinx⇔f(x)=e
sinxlncosx
f'(x)=(e
sinxlncosx)'=e
sinxlncosx*(sinxlncosx)'=
=e
sinxlncosx*[(sinx)'lncosx+sinx(lncosx)'*(cosx)']
| | 1 | |
=esinxlncosx*[cosxlncosx+sinx* |
| *(−sinx)] |
| | cosx | |
| | sin2x | |
=esinxlncosx[cosxlncosx− |
| ] |
| | cosx | |
w odpowiedzi jest inaczej i nie wiem gdzie jest błąd ?
27 gru 21:53
jakubs: Dobrze masz, tylko nie zapisuj tego tak (lncosx)'*(cosx)', bo (lncosx)'*(cosx)'≠ (lncosx)'
27 gru 22:01
Dziadek Mróz:
y = cos
sin(x)(x) = e
ln(cossin(x)(x)) = e
sin(x)ln(cos(x))
y = e
sin(x)ln(cos(x))
y = e
u u = vz v = sin(x) z = ln(t) t = cos(x)
y' = [e
u]' = e
u * u' = *)
u' = [vz]' = v'z + vz' = **)
v' = [sin(x)]' = cos(x)
| | 1 | |
z' = [ln(t)]' = |
| * t' = ***) |
| | t | |
t' = [cos(x)]' = −sin(x)
| | 1 | | sin(x) | |
***) = |
| * (−sin(x)) = − |
| = −tg(x) |
| | cos(x) | | cos(x) | |
**) = cos(x)ln(cos(x)) + sin(x)(−tg(x)) = cos(x)ln(cos(x)) − sin(x)tg(x)
*) = e
sin(x)ln(cos(x)) * [cos(x)ln(cos(x)) − sin(x)tg(x)]
27 gru 22:02
Lukas:
czemu niby mam tak nie zapisywać ?
(lncosx)'*(cosx)' ?
27 gru 22:04
jakubs: | | 1 | |
(lncosx)'*(cosx)' = |
| *(−sinx)*(−sinx) |
| | cosx | |
27 gru 22:08
Lukas:
| | 1 | |
(lncosx)'*(cosx)'= |
| *(−sinx) |
| | cosx | |
27 gru 22:12
Dziadek Mróz:
Naucz się używać nawiasów bo się pogubisz.
Zamiast pisać lncosx pisz ln(cos(x)), cosx pisz cos(x). Bo nie widzisz co jest wewnątrz
funkcji.
27 gru 22:13
Dziadek Mróz:
| | 1 | | sin2(x) | |
[ln(cos(x))]' * [cos(x)]' = |
| * (−sin(x)) * (−sin(x)) = |
| |
| | cos(x) | | cos(x) | |
27 gru 22:14
27 gru 22:16
Lukas:
wiem co jest wewnątrz

Czyli mój zapis jest ok ?
27 gru 22:16
razor: nie, bo zapisałeś że (lncosx)' = (lncosx)'*(cosx)' a to nie jest prawda
27 gru 22:19
john2: Lucas zrobiłeś dobrze, ale niepotrzebnie wybiegłeś w przyszłość, pisząc:
(lncosx)' *(cosx)'.
Ma być samo (lncosx)'
| | 1 | |
wtedy (lncosx)' = |
| * (cosx)' = dopieru tu jest (cosx)' |
| | cosx | |
27 gru 22:21
Dziadek Mróz:
y = ln(cos(x))
y = ln(u) u = cos(x)
| | 1 | |
y' = [ln(u)]' = |
| * u' = *) |
| | u | |
u' = [cos(x)]' = −sin(x)
| | sin(x) | |
*) = − |
| = −tg(x) |
| | cos(x) | |
27 gru 22:23
Dziadek Mróz:
ln(funkcja) = wynik pochodnej dla ln() z pierwotnym argumentem * pochodna wnętrza.
| | 1 | |
ln(f(x)) = |
| * f'(x) |
| | f(x) | |
W Twoim zapisie nadal siedzisz na początku niepotrzebnie przepisując (ln(cos(x))' bo tu
| | 1 | |
powinien być wynik |
| |
| | cos(x) | |
27 gru 22:24
Lukas:
In(cos(x)) będę tak zapisywał
27 gru 22:26
Lukas:
chciałem od razu wszystko rozpisać

Dziękuję za odpowiedź
27 gru 22:27