układ współrzednych
madzik: Punkty: A(0,0), B(0,10), C(−10,10) i D(a,b) są wierzchołkami czworokąta ABCD. Wyznacz
współrzedne wierzchołka D, wiedzac, że należy on do prostej y=1/3x oraz że na czworokacie tym
można opisać okrąg.
27 gru 21:28
Eta:

Z treści zadania : na czworokącie można opisać okrąg,
to |∡B|+|∡D|=180
o
Ponieważ proste CD i AB są prostopadłe , to |∡B|=90
o
zatem |∡D|=90
o ⇒ prosta CD=k ⊥p
stąd k: y= −3(x−x
C)+y
C ⇒
k: y=−3x−20
Rozwiąż układ równań prostych k i p
otrzymasz współrzędne punktu
D(−6, −2)
27 gru 21:49
pigor: .., i co z tego

dla mnie to kryptoreklama ...
27 gru 22:08
Eta:
27 gru 22:20
madzik: Dziękuję bardzo!
27 gru 22:28
Eta:
27 gru 22:30