układ równań z parametrem?
studentka: hej mam do rozwiązania układ równań:
x+2z=1
2x+y+3z+t=2
9x+8y+10z+8t=9
i nie mam pojęcia jakim sposobem czy "t" mam traktować jak parametr

proszę tylko o sugestię
bo tak to sobie poradzę
27 gru 21:01
27 gru 22:04
Karoo: Najpierw zbuduj macierz z parametrów
27 gru 22:13
Karoo: 1020
27 gru 22:14
Karoo: 2131
27 gru 22:15
Karoo: 98,10,8
27 gru 22:15
Karoo: Zauważ ze to jest macierz 3 na 4, musimy zrobić z niej macierz 3 na 3
27 gru 22:17
Karoo: Budujemy macierz 102
27 gru 22:19
Karoo: 213
27 gru 22:19
Karoo: 9,8,10
27 gru 22:20
Gray: x,y,z,t to cztery niewiadome. Zbadaj rząd macierzy układu oraz rząd macierzy uzupełnionej.
Potem twierdzenie Kroneckera−Capellego.
27 gru 22:20
Karoo: Teraz obliczasz wyznacznik tej macierzy jeśli będzie rożny od zera to znaczy ze będzie jeden
parametr t
27 gru 22:21
Mila:
x +0*y+2z=1
2x+ y+3z=2−t
9x+ 8y+10z=9−8t
1 0 2
2 1 3
9 8 10
W=0
27 gru 22:59
studentka: dziekuje

już wiem

))))))
5 sty 15:34