| |||||||||||
lim x−>+∞ | |||||||||||
| arc ctgx |
| 0 |
| ||||||||||||||||||
Mamy: [ | ], czyli: lim x−>+∞ | {1+x2}} | |||||||||||||||||
| 0 | −1 |
| 0 | 1 | 1 | 1 | 2 | ||||||
znowu mamy sytuację [ | ] i mam w liczniku: −sin | *− | +cos | * | ||||||
| 0 | x | x2 | x | x3 |
| 2x | ||
mianownik: | ||
| (1+x)2 |
| 1 | ||
licznik: | ||
| arcctgx |
| 1 | |||||||||||
mianownik: | |||||||||||
|
| |||||||||||||||||
limx−>+∞ | = | ||||||||||||||||
|
| |||||||||||
= limx−>+∞ | * (1 + x2) = | ||||||||||
| x2 |
| 1 | 1 + x2 | |||
= limx−>+∞ cos | * | = | ||
| x | x2 |
| 1 |
| ||||||||||||
= limx−>+∞ cos | * | = | |||||||||||
| x | x2 |
| 1 | 1 | |||
= limx−>+∞ cos | * ( | + 1) = [ 1 * ( 0 + 1) ] = 1 | ||
| x | x2 |