dowodzenie
f: Wykaz,ze dla kazdej liczby rzeczywistej a i b zachodzi nierownosc:
2a2+3b2≥4a+6b−5
27 gru 20:46
Metis: Przerzuć wszystko na lewo, pamiętając o zmianie znaku.
Wyciągnij 2a i 3b przed nawias. Zauważ wzory skróconego mnożenia.
27 gru 21:00
f: 2a(a−2)+3b(b−2)+5≥0 i co dalej? nie widze niestety tych wzorow.
27 gru 21:03
Metis: ...=2(a−1)2+3(b−1)2≥0
27 gru 21:06
Mariusz: 2((a−1)+1)2+3((b−1)+1)2≥4a+6b−5
2((a−1)2+2(a−1)+1)+3((b−1)2+2(b−1)+1)≥4a+6b−5
2(a−1)2+4a−4+2+3(b−1)2+6b−6+3≥4a+6b−5
2(a−1)2+3(b−1)2+4a+6b−5≥4a+6b−5
27 gru 21:07
Eta:
2a2+3b2−4a−6b+5=2(a−1)2+3(b−1)2≥0 bo ....... uzasadnij
27 gru 21:10
Eta:
I po zabawie
27 gru 21:11
pigor: ..., wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej
a i b zachodzi nierówność: 2a
2+3b
2 ≥4a+6b−5.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2a2+3b2 ≥4a+6b−5 ⇔ 2a
2+3b
2−4a−6b+5 ≥0 ⇔ 2a
2−4a+2 + 3b
2−6b+3 ≥0 ⇔
⇔ 2(a
2−2a+1)+3(b
2−2b+1) ≥0 ⇔
2(a−1)2+3(b−1)2 ≥0 c.n.w. ...
27 gru 21:12
Gray: Jedyna słuszna metoda (wg Gray'a)

2a
2 + 3b
2 = 2(a−1)
2 +4a −2 +3(b−1)
2 + 6b −3 ≥ 4a +6b −5
Koniec.
27 gru 21:57
Eta:
27 gru 22:33