calka
zadanie: Obliczyc:
∫∫(1+x−y)dxdy, gdzie R jest trójkątem o wierzchołkach A=(−4,0),B=(0,2),C=(2,0)
R
W odpowiedzi jest 2. Mi wychodzi −2. Robilem dwoma sposobami tzn. raz wzgledem osi x a raz
wzgledem osi y i w obu wyszlo −2. Moze robie blad?
27 gru 20:14
Mila:
Rozwiążę:
27 gru 20:15
Mila:

AB:
AB
→=[4,2]
A=(−4,0)
BC
→[2,−2]
C=(2,0)
y=−x+2
−2∫
0[
0∫
0.5x+2(1+x−y)dy]dx+
0∫
2[
0∫
−x+2(1+x−y)dy]dx=
tak liczyłeś?
27 gru 20:50
Mila:
Oczywiście w pierwszej całce dolna granica −4.
Też mi wychodzi (−2).
27 gru 21:00
zadanie:
Tak było liczone i jeszcze w drugą stronę.
Czyli wychodzi (−2).
Dziękuję.
27 gru 21:09
Mila:
27 gru 21:09