Układ równań
[F[Feint]]: Rozwiąż układ równań:
{ (x−3)2 + (y+2)2 = 5
{ (x−1)2 + y2 = 1
27 gru 20:02
Hajtowy:
x
2−6x+9 + y
2+4y+4=5
x
2−2x+1 + y
2 = 1
Z drugiego równania masz, że:
y
2 = x
2 +2x
No i podstaw sobie do 1
27 gru 20:06
[F[Feint]]: no to podstaw :v
27 gru 20:09
Mila:

(x−3)
2 + (y+2)
2 = 5
(x−1)
2 + y
2 = 1
x
2−6x+9+y
2+4y+4=5
x
2−2x+1+y
2=1
=============== odejmuję stronami
−4x+8+4y+4=4
−4x+4y=−8 /:4
−x+y=−2
y=x−2
podstawiam do (x−1)
2 + y
2 = 1
x
2−2x+1+x
2−4x+4=1
2x
2−6x+4=0 /:2
x
2−3x+2=0
Δ=1
x=1 lub x=2
y=−1 lub y=0
27 gru 20:13
pigor: ..., np. tak :masz układ równań dwóch okręgów
(x−3)2+(y+2)2=5 i (x−1)2+y2=1 /− stronami ⇔
⇔ (x−3)
2−(x−1)
2 + (y+2)
2−y
2= 5−1 i (*)
(x−1)2+y2=1 ⇒
⇒ (x−3−x+1)(x−3+x−1) + (y+2−y)(y+2+y)= 4 ⇔ −2(2x−4) + 2(2y+2)= 4 ⇔
⇔ −4(x−2)+4(y+1)= 4 /:4 ⇔ −x+2+y+1=1 ⇒ stąd i z (*) y=x−2 i (x−1)
2+(x−2)
2=1 ⇔
⇔ 2x
2−6x+4=0 i (**)
y=x−2 ⇒ x
2−3x+2=0 ⇔
(x−1)(x−2)=0 , stąd i z (**) ⇒
⇒
(x,y)=(1,−1) v (x,y)=(2,0) − rozwiązanie danego układu (punkty przecięcia się
okręgów danych równaniami układu). ...
27 gru 20:30
pigor: ...,
MIla to naprawdę nie moja wina
27 gru 20:31
Metis: Powinniście usunąć rozwiązania , za brak kultury pytającego.
27 gru 20:36
Mila:
pigor, W czym problem?
27 gru 23:42