trójkat równoboczny
madzik: Dany jest trójkat równoboczny ABC o polu 36√3 i prosta równoległa do boku AB, która przecina
bok AC w punkcie D, a bok BC w punkcie E. Jesli |AD|: |DC|=2:1, to pole trójkata DEC jest
równe?
bok trójkata ABC wyszedł mi a=4. Teraz załozyłam ze bok trójkata DEC =4/3, a pole wtedy
wychodzi 4\9 √3, co jest błedne z odpowiedziami na koncu podrecznka, gdzie robie bład?
27 gru 19:48
Mila:

x− wspólna miara
| | DC | | 1 | |
ΔDEC∼ΔABC w skali k= |
| = |
| |
| | AC | | 3 | |
Wg Twojego sposobu
a
2=4*36
a=2*6
| | 42√3 | | 16√3 | |
PΔDEC= |
| = |
| =4√3 |
| | 4 | | 4 | |
27 gru 19:59
madzik: Dziękuję ślicznie!
27 gru 20:17
Mila:
27 gru 21:05