matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
cał:
jak obliczyć taką pochodną
3
y=1+
x
27 gru 16:43
Jolanta:
3
3
pochodna z 1+pochodna
=0−
x
x
2
27 gru 16:48
===:
0−3
y'=0+
x
2
27 gru 16:49
cał:
3
[3(x
−1
)]' =3*(−x
−2
) −3x
−2
=−
? chodzi mi o zapis
x
2
27 gru 16:52
Jolanta:
a
a
nie rozpisywałam tylko korzystam ze wzoru (
)
'
=−
x
x
2
27 gru 17:18
cał:
dziękuję
27 gru 18:17