.
wercia: wiadomo, że sinα=3/4 i α jest kątem ostrym. wyznacz cosα i tgα
27 gru 16:15
Jolanta: w szkole korzystaliscie ze wzoru sinα+cosα=1
czy rysowaliście trójkat prostokątny ?
27 gru 16:18
Jolanta: sin2 α+cos2 α=1
27 gru 16:20
wercia: Jolanta róznie to bywało raz tak, a raz tak
27 gru 16:22
wercia: Jolanta róznie to bywało raz tak, a raz tak
27 gru 16:23
Jolanta: | | 3 | |
to za sinus |
| i podnosisz do kwadratu i wyznaczasz cos2α i pierwiastkujesz a |
| | 4 | |
27 gru 16:31
Eta:
| | √7 | | 3√7 | | √7 | |
cosα= |
| , tgα= |
| , ctgα= |
| |
| | 4 | | 7 | | 3 | |
27 gru 17:23