.
wdzieczny: Wykaż, że wartość wyrażenia 1 przez √7 −√6 odjąć 1 przez √7 +√6 odjąć 2√6 jest liczbą
wymierną. Bardzo proszę o pomoc, mam nadzieje że się wyznacie, nie wiedziałem jak to inaczej
zapisac tutaj.
27 gru 15:35
J:
usuń niewymierności z mianowników ...
27 gru 15:38
NotoriousTT: 2
√6 przenosisz na drugą stronę, pierwszy czynnik mnożysz licznik i mianownik przez
√7+
√6
(bo jak mnożysz i licznik i mianownik to jest jakby jeden, więc można) a adrugi czynnik przez
to samo tylko ze zmienionym znakiem, wtedy w mianowniku po zastowaniu wzoru zostaje ci jedynka
a na górze po redukcji zostająa ci dwa pierwiastki z sześciu
27 gru 15:39
Jolanta: | 1 | | 1 | |
| − |
| −2√6= (a−b)(a+b)=a2−b2 |
| √7−√6 | | √7+√6 | |
| √7+√6 | | √7−√6 | |
| − |
| −2√6= |
| 7−6 | | 7−6 | |
27 gru 16:03