kolokwium programowanie
brown: cześć, potrzebuje pomocy z programowaniem , korzystam z 8051, będę miał kolokwium niech ktoś
zerknie czy kod jest w miarę czytelny i trzeba coś poprawić. niestety słaby jestem w tych
sprawach

led equ 0xff ;adres leda
START:

oczatek prog
clr led ;zerowanie rejestru
mov a,#5 ; wpisanie stałej
lcall delay

poznienie
setb led ;ustawiam rejestr
mov a,#5
sjmp start
delay:
push acc
mov a,#35
timer
10ms;
push ebi
mov a,#a220
djnz acc, $
pop acc
djnz acc, delay
ret
end
27 gru 15:23
brown: delay:

rocedura opóźnienia
push acc ; odkładanie wartości na stos
mov a,#35 ; wpisz do aku wartość
timer10ms;
push ebi

dłóż zaw. aku na stos
mov a,#a220
djnz acc, $ ;jeśli różny od zera = skok, dekr ementacja aku
pop acc ; pobranie wartosc do aku
djnz acc, delay
ret
end
27 gru 15:25
brown: zapomniałem dopisać, że treść zadania to ustawienie rej. kierunkowego i zmiana stanu na wyjsciu
27 gru 15:33
brown: up
27 gru 15:50
brown: kod w języku c poniżej, tak to ma mniej−więcej wyglądać, muszę go przetłumacz na asm
sbit żarówka = 0xff; //adres
void main (void) {
unsigned int x,y; //zmienne
while(1)
{
led=0; //
for (x = 0; x<100,x++); //opoźnienie
for (y = 0; y<300;y++);
led=1; //ustaw
for (x = 0; x<100,x++);
for (y = 0; y<300;y++);
} }
27 gru 16:54
brown: up up
27 gru 20:07
brown: up −chyba nikt nie wie
27 gru 22:32