Dany jest trójkąt ABC taki, że AC=2AB. Miara kąta ACB jest o 30 stopni mniejsza
Adam: Dany jest trójkąt ABC taki, że AC=2AB. Miara kąta ACB jest o 30 stopni mniejsza od miary kąta
ABC. Oblicz tangens kąta ACB.
Kąt ABC oznaczyłem jako alfa+30 a kąt ACB jako alfa. Myślę, że z tego co mam to mogę skorzystać
| | x | | 2x | |
z twierdzenia sinusów : |
| = |
| Tylko co dalej ? |
| | sin alfa | | sin (alfa + 30 stopni) | |
27 gru 15:07
Eta:
No i kontynuuj:
2sinα= sin(α+30
o)
2sinα=sinα*cos30
o+cosα*sin30
o
| | √3 | | 1 | |
2sinα− |
| *sinα= |
| *cosα /*2 |
| | 2 | | 2 | |
| | sinα | | 1 | |
sinα(4−√3)=cosα ⇒ |
| =tgα= |
| = ......... |
| | cosα | | 4−√3 | |
27 gru 15:31
Adam: No rzeciwiście... Ten ''x'' mi jakoś pomieszał sprawę. Rozleniwiłem się po świętach chyba.
Dziękuję
27 gru 15:38
Bartek: mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak z 2sinα= sin(α+30o) zrobiło się 2sinα=sinα*cos30o+cosα*sin30o ?
25 lut 22:31
Bartek: Aaaa już wiem, ze wzoru na sumę dwóch kątów.. nie było pytania xd
25 lut 22:37