macierze
ola: Macierze/równanie
3*X+X*A=B
3*X+X*A=B /*A−1
3*X+X*A*A−1=B*A−1
3X+X=B*A−1
4X=B*A−1
Czy to jest dobrze? Co dalej?
27 gru 15:06
ola: up
27 gru 15:15
ola: up
27 gru 15:32
NotoriousTT: Pierwszy składnik nie pomnożyłaś przez A−1 potem wyciągasz x przed nawias za 3 i jedynke
dajesz macierze jednostkowe i liczysz.
27 gru 15:34
ola: Czyli będzie tak?
3X*A−1+X*I=B*A−1
X(3*A−1+I)=B*A−1
X=B*A−1*(3*A−1+I)
27 gru 15:42
NotoriousTT: To co masz w nawiasie to musisz się pozbyć chyba również za pomocą macierzy odwrotnej. Nawias
musisz policzyć (wyjdzie ci jedna macierz) i wtedy tez mnożysz przez jej odwrotność
27 gru 15:48
Gray: 3*X+X*A=B ⇔ X(3I+A) = B ⇔ X = B(3I+A)−1, o ile −3 nie jest wartością własną macierzy A.
27 gru 16:42
ola: Dziękuję bardzo za odpowiedź Gray teraz rozumiem
27 gru 17:09