dziedzina funkcji dwóch zmiennych
point: muszę wyznaczyć dziedzinę funkcji:
z = √sinπ(x2+y2)
wiem, że na pewno będzie sinπ(x2+y2) ≥ 0, ale nie wiem, co dalej z tym zrobić... pomoże ktoś?
27 gru 14:19
J:
każda para liczb spełnia tą nierówność ...
27 gru 14:22
point: no właśnie analizując odpowiedzi ze zbioru zadań, to nie spełnia tego każda para liczb...
27 gru 14:25
J:
to pokaż takie dwie liczby , które nie spełniają tego warunku ..
27 gru 14:27
point: będą takie liczby, bo sinus też ma wartości ujemne...
27 gru 14:37
J:
pokaż chociaż jedną parę ...
27 gru 14:37
panpawel:
x=1
y=0,5
27 gru 14:40
J:
jeśli dobrze przepisałeś zadanie, to to jest funkcja stała z = 0 i jej dziedziną jest R
27 gru 14:40
27 gru 14:42
panpawel: Dobra już rozumiem, o co ci chodzi

@point popraw nawiasy
27 gru 14:43
point: zadanie jest dobrze przepisane, ale odrzuciłbym pomysł ze stałą funkcją, według mnie tutaj
bardziej chodzi o coś takiego: sin(πx2+πy2), a nie sinπ*(x2+y2)
27 gru 14:45
panpawel: ok, to już mamy pierwsze ustalenia.
Teraz odpowiedz na pytanie:
Dla jakiej α, sinα≥0
27 gru 14:47
point: rzeczywiście... 2kπ ≤ (πx
2 + πy
2) ≤ π + 2kπ
dzielimy wszystko przez π i mamy:
2k ≤ (x
2+y
2) ≤ 2k + 1 ∧ k∊N
dzięki
27 gru 14:53
J:
to już całkiem inna funkcja...
27 gru 14:53