Twierdzenie o prawdopodobienstwie calkowitym
ejmadziu:
W pierwszej urnie sa 4 kule biale i 3 czarne, a w drugiej 5 bialych i 3 czarne. Z drugiej urny
przekladamy 2 kule do pierwszej urny, z ktorej nastepnie losujemy jedna kule. Oblicz
prawdopodobienstwo wylosowania kuli czarnej.
27 gru 14:02
Mila:

P(C)=
| | 5 | | 4 | | 3 | | 5 | | 3 | | 4 | |
= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| | 8 | | 7 | | 9 | | 8 | | 7 | | 9 | |
| | 3 | | 5 | | 4 | | 3 | | 2 | | 5 | |
+ |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| = |
| | 8 | | 7 | | 9 | | 8 | | 7 | | 9 | |
Sprawdź rachunki
27 gru 17:51