Wyznacz wartości parametru m
Dżepetto 18: | | 1 | |
Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = (2m +1)x2 − mx + |
| . |
| | 2 | |
| | 1 | |
Wyznacz wartości parametru m tak aby zbiorem wartości funkcji f(x) był przedział < |
| , +∞) |
| | 4 | |
27 gru 13:57
27 gru 13:59
Dżepetto 18: | | 1 | |
J co oznacza yw w drugim warunku oraz dlaczego podstawiasz |
| z przedziału? |
| | 4 | |
Mógłbyś wytłumaczyć mi coś więcej?
27 gru 14:04
J:
| | −Δ | |
yw = |
| ... to współrzędna wierzchołka paraboli ...( tutaj minimum funkcji ) |
| | 4a | |
27 gru 14:07
Dżepetto 18: | | 1 | |
2) Δm = 24 zatem yw = |
| ⇒ a = −24 |
| | 4 | |
m
1= 2−
√6
m
2= 2+
√6
Podpowiesz coś jeszcze?
27 gru 14:34
panpawel: a=(2m +1)
27 gru 14:37
Dżepetto 18:
| | 1 | |
Z 1) i 2) wychodzi tylko, ze m > − |
| |
| | 2 | |
Czy to odpowiedź?
27 gru 14:44
Dżepetto 18: Chciałbym odświeżyć ten temat; czy ktoś nakierowałby mnie w większym stopniu?
30 gru 14:08
5-latek: Pytanie nr1.
Na jakiej osi odczytujemy zbior wartosci dowolnej funkcji (kwadratowej tez?
Pytanie nr 2
Jakie musi byc a (tzn wspolczynnik stojacy przy x2 aby zbiorem wartosci funkcji byl przedzial
<yw,+oo)
albo inaczej jak musza byc wtedy skierowane ramina paraboli ?
Na razie tyle
30 gru 14:30
5-latek: Przyjmuje ze wiesz ze yw to jest wierzcholek paraboli . Inaczej oznaczamy go przez q
30 gru 14:32
Dżepetto 18: 1) ZW odczytamy z Osi y
30 gru 14:57
pigor: ..., dana jest funkcja kwadratowa
f(x)=(2m+1)x2−mx+12; wyznacz tak
wartości parametru m, aby zbiorem wartości funkcji f był przedział <
14;+
∞).
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to może teraz ja zamulę po swojemu np. tak : z własności paraboli
i danego przedziału wartości f, warunki zadania spełnia układ nierówności:
a>0 i f(p)=q ≥ 14 ⇔ 2m+1>0 i −
Δ4a ≥
14 /*(−4a)<0 ⇔
⇔ 2m>−1 i Δ ≤ −a ⇔
(*) m>−12 i b
2−4ac+a ≤ 0 ⇒ m
2−2a+a ≤ 0 ⇔
⇔ m
2−2m−1≤ 0 /+2 ⇔ (m−1)
2≤ 2 ⇔ |m−1|≤
√2 ⇔ −
√2≤ m−1≤
√2 /+1 ⇔
⇔
1−√2≤ m ≤1+√2 , stąd i z (*)
m∊(1−√2 ; 1+√2) − szukany zbiór m. ...
30 gru 15:09
Dżepetto 18: | | 1 | |
Pigor, zrozumiałe. wCzesniej nie wpadłem na to, ze q≥ |
| . |
| | 4 | |
Dzięki wszystkim
30 gru 15:35
Dżepetto 18: Ostatnie pytanie czy ostatecznie m∊<...,...> czy tj napisał pigor (....,....)?
30 gru 15:51
ana:
| | 1 | |
pigor podał: m∊(1−√2, 1+√2) Zw=< |
| ,∞) |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Dla m=0 f(x)=x2+ |
| ⇒ ZW= < |
| ,∞) ≠ < |
| ,∞) |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
30 gru 15:59
Dżepetto 18: Zatem źle? :c
30 gru 16:03
pigor: ... , cóż zdarza mi się, ale nie cierpię ...szukać co i gdzie ; przepraszam
30 gru 16:08
ana:
| | 1 | |
yw= |
| ⇒ m=1−√2 v m=1+√2 |
| | 4 | |
30 gru 16:09
Dżepetto 18: | | 1 | | 1 | |
Zatem warunki były następujące 1) a>0 2) yw = |
| zamiast yw ≥ |
| ? |
| | 4 | | 4 | |
30 gru 18:03
Maslanek: Tak
Druga nierówność pozwalałaby, żeby wierzchołek był np. w punkcie (xw, 2), a wtedy zbiór
wartości byłby różny od tego w zadaniu
30 gru 18:11
Dżepetto 18: Dziekuję: pigor, ana oraz Maslanek.
30 gru 18:15