.
arczi: Wykaż ze suma kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych parzystych jest podzielna przez 4
27 gru 12:36
niechciany: Oczywiste. Liczba parzysta jest podzielna przez 2, zatem jej kwadrat jest podzielny przez 4.
Suma trzech liczb podzielnych przez 4 jest liczbą podzielną przez 4.
27 gru 12:40
J:
to nie jest dowód...
[(2n−2)*2n*(2n+2)]2 = [(4n2−4)*n2]2 = 16*[(n2−1)*2n]2
27 gru 13:21
Janek191:
@J:
Miała być suma kwadratów , a nie kwadrat iloczynu
27 gru 13:25
J:
..racja..

nie chce mi się liczyć, ale (2n−2)
2 + n
2 + (2n+2)
2 ... po przekształceniach
musi pokazać tezę ....
27 gru 13:30
Dziadek Mróz:
(2n)2 + (2n + 2)2 + (2n + 4)2 =
= 4n2 + 4n2 + 8n + 4 + 4n2 + 16n + 16 =
= 12n2 + 24n + 20 =
= 4(3n2 + 6n + 5)
27 gru 13:38