.
weronika: Dany jest romb, którego kąt ostry ma miarę 45, a jego pole róne 50√2. Oblicz wysokość tego
rombu
27 gru 12:27
:):

P=a*h=50
√2
a=h
√2
P=h
√2*h=50
√2
27 gru 12:55
weronika: a co z tym ątem 45?

moge prosić o całe rozwiazanie?
27 gru 13:17
Janek191:
Można też tak:
| | √2 | |
P = a2 *sin45o = |
| a2 = 50√2 ⇒ a2 = 100 ⇒ a = 10 |
| | 2 | |
oraz
| h | | √2 | |
| = sin 45o ⇒ h = a*sin 45o = 10* |
| = 5√2 |
| a | | 2 | |
h = 5
√2
=======
27 gru 13:23
:): trójkąt prostokątny o kącie 45 jest równoramienny
27 gru 13:46