Równania wielomianowe z parametrem.
K.: 1. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x4−(m+1)x2+1=0 ma cztery
różne rozwiązania.
2. Wyznacz wszystkie wartości parametru p, tak aby równanie (x3+5x−6)(x2−p)=0 miało trzy
różne rozwiązania.
27 gru 11:07
===:
2)
Zacznij od (x
3+5x−6) ... zauważ, że to da Ci tylko jeden pierwiastek
Zatem z (x
2−p) masz mieć pozostałe dwa .... do tego różne od tego pierwszego
Do dzieła −
27 gru 11:45
K.: A co do tego 1?
Bo robię to tak:
t=x2
t2−(m+1)x+1=0
Δ=[−(m+1)]2−4*1*1=m2+2m+1−4=m2+2m−3
Δ>0
m2+2m−3>0
Δ'=22−4*1*(−3)=4+12=16
√Δ=4
m1=−3
m2=1
m∊(−∞,−1)∪(3,+∞)
27 gru 13:00
===:
... to za mało −
27 gru 13:01
J:
ad 1) musi być jeszcze warumek t > 0 ..
27 gru 13:03
K.: A dalej...?
27 gru 13:37
J:
t1*t2 > 0
t1 + t2 > 0 .... i wzory Viete'a
27 gru 13:38