Macierz antysymetryczna
skoczi: Niech A = | 0 5 |
c d
Dla jakich wartości c i d macierz A jest antysymetryczna?
Prosiłbym o pomoc w tym zadaniu, staram sie ogarnąc o co chodzi w tym macierz symetryczna i
antysymertyczna, ale nie moge nigdzie odszukac przemawiającego do mnie wyjasnienia
27 gru 10:00
Gray: To jest bardzo proste.
Macierz A jest symetryczna, jeżeli A=AT.
Macierz A jest antysymetryczna, jeżeli A=−AT.
I tyle; to proste jak budowa cepa...
W Twoim przypadku:
AT=
0 c
5 d
Stąd A=−AT ⇔ d=0 oraz c=−5
27 gru 10:50
AS: W macierzy antysymetrycznej zachodzi warunek aj,i = −ai,j
Przykład budowy macierzy antysymetrycznej
m a b
−a n c
−b −c p
27 gru 11:06