Równanie wielomianowe z parametrem
K.: Wyznacz wszystkie wartości parametru p, tak aby równanie 3x3+2(p−2)x2−2px+1=0 ma trzy różne
rozwiązania.
Trzeba skorzystać z wzorów Vite'a?
26 gru 23:14
niechciany: w(x) = 3x3 + 2(p−2)x2 − 2px + 1
Wystarczy zauważyć, że w(1) = 0.
26 gru 23:24
K.: Czyli zakładam od razu, że rozwiązaniem jest dzielnik n0, sprawdzam czy jest rozwiązaniem, a
poźniej wychodzi już równanie kwadratowe i Δ>0 itd
26 gru 23:32
utem:
3x3+2(p−2)x2−2px+1=0
w(x)=3x3+2(p−2)x2−2px+1
w(1)=3+2p−4−2p+1=0
niezależnie od wyboru p liczba x=1 jest rozwiązaniem równania.
Dzielimy w(x) przez (x−1)
3 2p−4 −2p 1 x=1
3 2p−1 −1 0
(x−1)*(3x2+(2p−1)x−1=0
x=1 lub (3x2+(2p−1)x−1=0
Δ>0 i wyłączenie p dla którego x=1 jest rozwiązaniem równania (3x2+(2p−1)x−1=0
26 gru 23:35
niechciany: sam warunek Δ > 0 to za mało.
27 gru 00:06