zad 5
Monia18: Mając dane a3=14 i a7=20 znajdź:
a) ogólny wyraz ciągu arytmetycznego
b) sumę 28 poczatkowych wyrazów tego ciągu
19 lis 18:36
Monia18: Pomoże mi ktoś

? Plis
19 lis 18:48
Monia18: Wie ktoś jak to zrobić
20 lis 11:20
Nikka: wie
20 lis 11:22
Monia18: Proszę o pomoc
20 lis 11:23
Nikka: a). Musimy znaleźć a
[1} i r
Ze wzoru na n−ty wyraz ciągu arytm. a
n = a
1 + (n−1)r
a
3 = a
1 + 2r
a
7 = a
1 + 6r
14 = a
1 + 2r
20 = a
1 + 6r
a
1 = 11
wracamy do wzoru na n−ty wyraz :
20 lis 12:47
Nikka: b).
wzór na sumę ciągu arytm. to:
dokończ obliczanie sumy i już
20 lis 12:53
Nikka: błąd w obliczeniach, przepraszam...
popraw we wzorze na sumę i oblicz
20 lis 12:59
annulaa : nikaa pomoz i mi


; heheheh widze ze dobra jestes
20 lis 13:11
annulaa :
20 lis 13:11
annulaa : co za beznadziejnaaaa minka
20 lis 13:11
Nikka: a z czym nie możesz sobie poradzić?
20 lis 13:18