wielomiany
tyu:
mam pytanie do zadnia o treści:
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumiany (x+1),(x+2), (x−1) daje reszty odpowiednio równe
2,3,6. Wyznacz reszte z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=(x+1)(x+2)(x−1)
wiem, że z tw. o reszcie prawdą jest, że:
W(−1)=2
W(−2)=3
W(1)=6
Tylko nie wiem dlaczego jest teraz czerwona część poniższego równania
W(x)=Q(x)(x+1)(x+2)(x−1)+
ax2+bx+c
domyślam sie, ze chodzi o stopnie wielomianu i ilość reszt
26 gru 21:16
zombi: Dzielenie wielomianów jest bardzo podobne do dzielenia z resztą z tym, że tutaj patrzymy na
stopnie.
Reszta musi być zawsze o co najmniej 1 stopień niższa niż stopień wielomianu przez, który
dzielimy.
W twoim przypadku dzielimy przez wielomian 3 stopnia, więc reszta musi być o co najmniej jeden
stopień niższa, czy będzie stopnia 2? Nie wiem, ale to powiedzą nam współczynniki a,b,c, które
wyznaczymy.
Zauważ, że gdybyś podzielili W(x) przez wielomian 3go stopnia i otrzymali resztę 3go stopnia to
coś byłoby nie tak, gdyż moglibyśmy dalej dzielić naszą resztę przez wielomian przez, który
dzieliliśmy nasz W(x).
26 gru 21:21
tyu: okej. Czyli kluczowe jest, że jeśli się dzieli przez wielomian stopnia n, to reszta musi być co
najmniej stopnia n−1. Może być stopnia np. n−1 lub n−2 albo jeszcze niższego

Dzięki za pomoc
26 gru 21:25
zombi: Tak, bo gdybyśmy otrzymali resztę stopnia n, to znaczyłoby tyle, że nie podzieliliśmy do końca.
26 gru 21:26