Proceny
Eryk: Cenę pewnego towaru obniżono o 25%. O ile trzeba podnieść obecną cenę towaru, aby uzyskać cenę
początkową?
26 gru 20:37
utem:
x− cena początkowa towaru
0,75x − cena towaru po obniżce o 25%.
p− procentowa podwyzka
| p | |
| *0,75x+0,75x=x /*100 |
| 100 | |
0,75p*x+75x=100x
0,75px=25x
26 gru 20:48
Bogdan:
a po co tyle zamulających proste zagadnienie przekształceń, wystarczy tak:
| | 1 | | 4 | |
0,75 * x = 1 ⇒ x = |
| = |
| = 133% i tyle, wzrost o 33% |
| | | | 3 | |
26 gru 22:38
26 gru 22:54